Formuefyn orienterer

Det er nu mere end et år siden, at vi blev ramt af Covid 19 pandemien, og på mange måder er vi med udrulningen af vaccinerne på vej mod en normalisering efter et ganske dramatisk år. Den forgangne periode bød på mange udfordringer og faldgrupper, men vi fik navigeret os gennem det og kom godt ud af året.

Perioden har imidlertid også været medvirkende til at skabe en række fænomener, som vi har betragtet med stigende undren og skepsis.

Vi har således været vidne til, at nogle segmenter af aktiemarkedet er steget meget på kort tid uden nogen nyheder og er blevet prisfastsat historisk dyrt. Det gælder f.eks. indenfor dele af – IT- branchen, aktier med en ”grøn” profil m.m.. Tilsvarende har vi samtidigt set, at en lang række selskaber med en god historie – men ingen indtjening også har kunnet stige dramatisk på forventninger om, at de engang kan komme til at tjene penge. Dette er sket samtidigt med, at en række mere traditionelle selskaber har oplevet faldende kurser.

Konsekvensen har været, at prisspændet mellem de såkaldte ”vækst” aktier i f.h.t. valueaktier – eller med andre ord store, veletablerede selskaber med en stabil indtjening og omsætning i forhold til det øvrige aktiemarked – har været kørt mere ud end set i årevis.

Med til at skabe denne situation har været de historisk lave renter, som Nationalban-kerne, med deres førte politik, fastsatte i forbindelse med Covid krisen. Men senest har vi set renten bevæge sig op i takt med udsigten til en normalisering af vores hverdag. Dette har medvirket til, at der har været store kursudsving blandt bl.a. de såkaldte vækstaktier, hvis prisfastsættelse er meget rentefølsomme og med betragtelige kursfald til følge.

Vi ser ikke en stigende rente som et problem for det generelle aktiemarked, hvis renten bare stiger af den rigtige grund nemlig, som situationen er nu, at det skyldes, at der er ved at komme gang i økonomierne. Historisk har det medført stigende aktiekurser.

At der er ved at komme godt gang i økonomierne viser OECD´s seneste rapport, der spår den højeste vækst i 2021 siden 1973. Med en forventet international vækst på 6,5 % op fra deres tidligere skøn på 3,2 %.

Vi har gennem hele forløbet fastholdt vores investeringsstrategi om at ”arbejde for at skabe det bedst mulige afkast til vores kunder under hensyntagen til en acceptabel risiko” med udgangspunkt i en fundamental valueorienteret tilgang og med investeringer i større veletablerede virksomheder. Vi investerer for vores kunder og arbejder dermed bl.a. med spredning af vores investeringer i modsætning til spekulation, som kan bidrage til nogle til tider absurde kursniveauer og kursudsving for nogle aktier.

 

FormueFyn Fondsmæglerselskab A/S

Claus N. Sørensen & René Spurré

Del indlæg

Relaterede indlæg

Et år med Investeringsforeningen

Kære Investor                                                                                                          Morud, den 6. juni 2024 Vi er glade for at kunne dele, at vores investeringsforening nu har været

Læs mere